رئیس کل سازمان توسعه تجارت ایران در نشست بررسی فهرستهای کالایی در موافقتنامه تجارت آزاد با اتحادیه اقتصادی اوراسیا:
ضرورت همکاری دستگاهها در تسریع انعقاد موافقتنامه تجارت آزاد با اوراسیا
معاون وزیر و رئیس کل سازمان توسعه تجارت ایران با تاکید بر اهمیت انعقاد موافقتنامه تجارت آزاد با اتحادیه اقتصادی اوراسیا جهت حضور در عرصه تجارت بینالملل از دستگاههای ذیربط خواست موضوع را با جدیت پیگیری و همکاری لازم را در جهت پیشبرد مذاکرات آتی به عمل آورند.
معاون وزیر و رئیس کل سازمان توسعه تجارت ایران با تاکید بر اهمیت انعقاد موافقتنامه تجارت آزاد با اتحادیه اقتصادی اوراسیا جهت حضور در عرصه تجارت بینالملل از دستگاههای ذیربط خواست موضوع را با جدیت پیگیری و همکاری لازم را در جهت پیشبرد مذاکرات آتی به عمل آورند.
به گزارش روابط عمومی سازمان توسعه تجارت ایران، حمید زادبوم در جلسه بررسی فهرست اقلامی که در چارچوب موافقتنامه آتی تجارت آزاد با اتحادیه اقتصادی اوراسیا مشمول تخفیف تعرفهای نمیشوند (فهرست منفی)، با اشاره به اقدامات صورت گرفته و مذاکره اولیه با طرف اوراسیایی طی جلسه 29 بهمن 1399 از آمادگی ایران برای به نتیجه رسیدن هرچه سریعتر این مذاکرات و انعقاد موافقتنامه تجارت آزاد خبر داد.
وی با اشاره به اینکه تعداد اقلامی که میتوانند خارج از موافقتنامههای تجارت آزاد باشند و مشمول هیچ تخفیف تعرفهای نشوند، محدود است، انتخاب این اقلام و رتبهبندی کالاها براساس حساسیت را از اقدامات مهم قبل از آغاز مذاکرات کالایی در چارچوب انعقاد موافقتنامه تجارت آزاد عنوان کرد.
معاون وزیر و رئیس کل سازمان توسعه تجارت ایران گفت: دوره گذار موافقتنامه تجارت آزاد حدود ده سال خواهد بود و لذا میتوان کاهش تعرفه برای کالاهای حساسی که در فهرست منفی نیستند را به سالهای آخر انتقال داد و قرار نیست به محض اجرایی شدن موافقتنامه همه تعرفهها به صفر برسد.
در ادامه این جلسه تحلیل آماری و بررسی صورت گرفته در سازمان توسعه تجارت ایران با همکاری موسسه مطالعات و پژوهشهای بازرگانی در خصوص فهرستهای منفی کالایی دریافت شده از دستگاههای ذیربط (معاونت امور صنایع و اتاق بازرگانی) تشریح شد.
بر اساس این بررسیها، میانگین صادرات اوراسیا به جهان طی سالهای 2015 تا 2019 بالغ بر 396 میلیارد دلار بوده که 284 میلیارد آن در اقلامی است که در ساختار تعرفهای کشورمان دارای تعرفه بین 4 و 10 درصد است که این امر بیانگر آن است که عمده اقلام صادراتی اوراسیا در حوزه کالاهای اساسی و مورد نیاز ما بوده یا درجه حساسیت پایینتری برای واردات به کشور دارند.
در ادامه این نشست، فهرستهای کالایی پیشنهادی بخش خصوصی و صنایع با توجه به شاخصهایی مانند صادرات اوراسیا به جهان، نسبت صادرات اوراسیا از تجارت جهانی، واردات ایران از جهان و اوراسیا و نرخ تعرفه مورد بررسی دقیق قرار گرفته و به پنج اولویت تقسیم شدند تا برای درج در فهرست منفی در مورد آنها تصمیمگیری نهایی انجام شود، همچنین مقرر شد نمایندگان دستگاهها دیدگاههای خود را در خصوص فهرست کالایی مزبور ارائه کنند تا طی جلسات مستمر و با توجه به ملاحظات موجود و بررسیهای تخصصی صورت گرفته، این فهرست ارزیابی و نهایی شود.
لازم به توضیح است، در حال حاضر موافقتنامه موقت (سه ساله) تشکیل منطقه تجارت آزاد بین ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا از 5 آبان 1398 برای تعداد 890 ردیف کالا در حال اجرا است که در همین چارچوب و برای تبدیل موافقتنامه موقت به موافقتنامه تجارت آزاد، مذاکرات بین طرفین در دو بخش متن موافقتنامه و فهرستهای کالایی آغاز شده است.
خاطرنشا میسازد، در خصوص فهرست کالایی دو طرف لیست محدودی از کالاها که مایل به ارائه تخفیف تعرفهای نبوده و خارج از موافقتنامه باقی میماند را در در طول مذاکره تبادل خواهند کرد و بقیه کالاها با زمانبندی مشخص مشمول تخفیف تعرفه و رساندن آن به صفر طی دورهای حدوداً ده سال (بعد از توافق بین طرفین) خواهد شد.
گفتنی است، در این جلسه که به ریاست حمید زادبوم، معاون وزیر و رئیس سازمان توسعه تجارت برگزار شد، نمایندگان دستگاههای ذیربط از دفاتر تخصصی معاونت امور صنایع و معاونت امور معدنی وزارت صمت، وزارت جهاد کشاورزی، اتاق بازرگانی ایران، وزارت نیرو، وزارت امور خارجه و موسسه مطالعات و پژوهشهای بازرگانی حضور داشتند.
- گروه خبری : اوراسیا,پرتال فارسی
- کد خبر : 9810
نظر دهید